Hayvan İthalatı

HAYVAN İTHALATIMIZ



Amerika ve Almanya'dan yüksek kaliteli gebe düve temin eden SoS Hayvancılık, 2005 yılından bu yana dayanıklı, yüksek süt verimi olan ve kolay adaptasyon sağlayan, türm ırklardan toplam 50.000 sağlıklı hayvan ithalatı gerçekleştirmiştir. Çalıştığımız ırklar ise, Holstein, Jersey, Simental, Montofon, Hereford, Angus' tur.

Holstein

Holstein, dünyanın en yüksek süt verimine sahip olan ineğidir. Bu tartışmasız olarak bütün üreticiler tarafından kabül görmüştür. Bu inek ırklarının süt verimi yıllık yaklaşık olarak 6500-7000 litreye kadar olabilmektedir. Özel yetiştirilmiş özel ırklarda yıllık süt veriminin 10.000 litre kadar olduğu bilinmektedir.

Anavatanı Hollanda olan ve ülkemizde de yaygın olarak beslenmekte olan Holstein ineklerinin diğer bir ismi de renklerinden dolayı, “Siyah Alaca”dır.Ülkemizde de yetiştirilmekte olan holstein ineklerinin en çok yetiştirildiği ülkeler ise, anavatanı olan Hollanda, Kanada, ABD, İngiltere ve Almanya gibi ülkelerdir. Fakat dünyadaki neredeyse tüm ülkelerde bulunmaktadır.

Simental

Simental inekler süt verimi açısından iyi olan bir ırk olduğundan, yıllık süt verimi yaklaşık olarak 6000 litre civarındadır. Simental ineklerinin sütleri protein oranı açısından ise %3,5’lik bir değere sahiptir. Simental ineklerin süt kalitesi süt verimi yönünden dünyanın en verimli ineği olarak kabul edilen holstein ineklerine göre daha yüksek bir değere sahip bulunmaktadır.

Gerek et verimi gerekse süt verimi açısından önde gelen ırklardan bir tanesidir. Simental ırkına ayrıca “flecvieh” ismi de verilmektedir. Simental inekler, bulundukları iklim şartlarına kolay adapte olamalarında, hastalıklara karşı oldukça dayanıklı olamalarından ve döl verimi yüksek türlerden biri olduğu için, fazlasıyla tercih edilmektedir.



Angus

Renkleri,Siyah ve kırmızı’dır. Düzgün meme yapılıdır.Uzun ömürlüdür.Döl verimi yüksektir. Kolay doğum özelliği ve annelik içgüdüsü yüksektir.Sakin yapılı fakat insana çekingen davranır.Zor hava şartlarına dayanıklıdır.Doğuştan Erkek ve dişileri boynuzsuzdur. Ayrıca bu özellik boynuzlu ırklarla melezlemelerde baskınlığını korur. Cidago yüksekliği: Erkek: 140 – 145 cm ; Dişiler: 132 – 140 cm, Canlı ağırlık: Erkek: 1000 – 1100 kg ; Dişiler: 650 – 700 kg ,Buzağı doğum ağırlığı: 39 kg’dır. Angus eti 1978 de ” Certified Angus Beef ” markası olarak tescillenmiştir. Angus Sığır ırkının diğer ırklara göre tercih edilme sebepleri: Et kalitesi: Angus eti mermerleşme oranı, et rengi, kokusu, tekstürü, lezzeti ile tüm dünyada tüketiciler tarafından tercih edilen bir ettir. Angusların günlük canlı ağırlık artışları 1,4-1,7kg olabilmektedir. Yediği yemi en ekonomik bir şekilde ve en kalite bir şekilde ete çeviren ırk olma özelliği taşımaktadır. Angus sığırları ileri yaşta bile üstün kalitede buzağı verme özelliğine sahiptir. Bu özelliği ile yaşlı angus inekleri bile damızlık olarak kullanılabilmekte ve bu özelliği yetiştiricilere büyük katkı sağlamaktadır.

Montofon

Montofon cinsi inekler dünyanın en çok süt veren inek ırkları arasındadır. Verdikleri süt gibi kiloları da fazla olan Montofon cinsi ineklerin asıl memleketi İsviçre’dır. Ülkemizde genellikle aile hayvancılığı yapanlar tarafından yetiştirilen montofon inekler sıcak ve soğuk iklim koşullarına dayanıklıdır. Montofon sığır ırkı aynen simental hayvanlarda olduğu gibi kombine sığır ırklarındandır.Montofon hayvanlar ülkemizde sütü ve eti için yetiştirilmektedir. Montofon inekler ülkemizin her tarafında yetiştirilebilir durumdadır. Sıcak ve çok soğuk iklim koşullarında yetiştirilen bir sığır ırkıdır. Montofon hayvanlar güçlü kas yapısına sahiptir. Vücutları açık kahverengi kıllarla kaplıdır. Genelde boynuz bulunmaz. Diğer sığır ırklarına nazaran çevre ve iklim koşullarından pek etkilenmezler. Sığır hastalıklarına karşı direnleri yüksektir. Montofon ineklerde, bir laktasyon döneminde inek süt verimi 7.000 ile 8.000 kg ortalamasında olmaktadır. Sütteki yağ oranı % 4 ortalamasındadır. Montofon inekler 600 kg, montofon boğalar 800 – 900 kg ortalamasında olmaktadır. Besiye alınan montofondana günlük canlı ağırlık artışı 1.100 – 1.300 gr/gün ortalamasında olmaktadır. Kesime gelmiş danalarda et randımanı % 60 – 62 civarındadır. Bu durum besi için elverişli bir sığır ırkı olduğunu gösterir.



Hereford

17 YY sonrasında İngiltere’nin güneybatısında bulunan Herefordshire adındaki vadide yetişmeye başlayan ve buradan dünyaya yayılan bir cins sığır olan Hereford zamanla Kanada, Amerika Birleşik Devletleri, Yeni Zellanda ve Almanya gibi ülkelerde de tanınır ve yetiştirilir olmuştur. Genellikle kırmızı yada kahverengi olan Herefordlar sakin ve barışçıl özelliklere sahip olan bir sığır cinsidir. Et kalitesinin üst düzeyde olduğu bu sığır cinsinde süt verimi istenilen ölçülerde değildir. O sebeple genellikle eti için beslenilir. Farklı iklim koşullarına kolay uyum sağlar ve dayanıklık gösterir. Sağlam kemik yapısına sahiptir. Sağlam kas yapılıdır.Sağlam tırnak yapılıdır. Az yağlı eti vardır.Dişileri çok kolay doğum yapar.Annelik içgüdüleri birçok sığır ırkından daha fazla gelişmiştir.Obur yapılarından dolayı çabuk kilo alır.Döl verimi yüksektir. Et kalitesi üst seviyededir. Eti çok yumuşaktır.Bir çok özelliklerinden dolayı yetiştiricilerin öncelikli seçimidir. Cidago yüksekliği: Erkek:140 – 150 cm ; Dişi: 130 -140 cm, Canlı ağırlık: Erkek: 900 – 1250 kg ; Dişi: 600 – 750 kg, Buzağı doğum ağırlığı: Erkek: 36 kg ; Dişi: 33 kgdır.

Jersey

Jersey sığırı süt kalitesi bakımından Dünyanın en ünlü ineklerinden biridir. Jersey Adasından diğer ülkelere yayılmıştır.Jersey sığırı küçük yapılı , tipik sütçü karakterli bir sığır türüdür.Jersey ineği 450 kg , Jersey boğa 700 kg civarında canlı ağırlığa sahiptir.Jersey sığırlarda doğum kolaylığı vardır. Yılda 7000 litre üzeri süt verimi, yaklaşık %6 süt yağı , yaklaşık %3,6 süt proteinine sahiptir. Jersey sığırları dayanıklı ve uzun ömürlüdür. Ayak ve meme hastalığı pek görülmez. Her tür iklime çabuk uyum sağlar.

Tam bir süt ırkı olan Jersey laktasyon dönemlerinde 35 litre ortalama süt verimi vardır. Bundan daha önemli olan ise yağ oranıdır. Ortalam yağ oranı %5.5 dir. Protein oranıda oldukça yüksektir. Ortalama protein oranı %3.7 dir. Karadeniz bölgesinde KOLETİ peynirinin lezzeti bu ineğin sütünden ve yağ oranından gelir. Ayrıca tereyağı verimide yüksektir. Rekor olarak kaydedilen miktar 18 litre sütten 1,3 litre tereyağı üretilmesidir.

BİZE ULAŞIN



Her türlü ırkta canlı hayvan ihtiyacınızda bize danışabilirsiniz.



İletişim Formu